Echter deze grashoogtemeter voldeed niet volledig aan de toepassingen van de voorlichters. De piepschuimplaat brak snel, de piepschuimkorrels verdwenen in het grasland en ook de metingen werden minder betrouwbaar. Daarbij was er een praktisch probleem, door de lengte van de steel was de grashoogtemeter te lang voor de gemiddelde kofferbak en hierdoor onhandig om mee te nemen in de auto onderweg naar de klant.

In gezamenlijkheid bedacht Piet van der Wal (1948 – 2020) de oplossing:
De TES-Grashoogtemeter

Met Piet zijn technische kennis, praktische inzicht en vaardigheden in combinatie met  de ervaringen uit het werkveld van experts werd gezocht naar een passende oplossing. Piet ontwierp een demontabele steel, van stevige kwaliteit. Demontabel, doordat de acryl plaat makkelijk van de geanodiseerde steel af te schuiven is. Precies passend in de kofferbak en dus wél makkelijk om mee te nemen. De vierkante acryl plaat bleek, met het juiste gewicht per vierkante centimeter het ideale materiaal om de metingen uit te voeren. Ook voor het gemakkelijk aflezen werd een betere oplossing bedacht. Piet ontwierp een knijpsysteem, zodat het in staande positie mogelijk werd de grashoogte af te lezen.

De TES-Grashoogtemeter werd een succes. In het eerste jaar werden 100 TES-Grashoogtemeters aan verkocht. Daarna wist iedereen Piet te vinden. Zo werden er meerdere TES-Grashoogtemeters verkocht aan het Faunafonds, zodat de schade door ganzen aan het grasland kon worden getaxeerd. Maar ook door boeren, particulieren en verscheidene andere projecten werden TES-Grashoogtemeter aangeschaft. Dit alles 25 jaar lang met één telefoonnummer op één webpagina, vanuit huis.

 

Sinds 2021 heeft Hedzer Durksz het stokje van Piet overgenomen en hoopt in nagedachtenis aan Piet de TES-Grashoogtemeter met evenveel plezier als inventiviteit op de markt te houden.